Esküvői fotózás menete

Ha megtiszteltek a bizalmatokkal, megtetszettek a képeim és engem választottatok ki az esküvőtök megörökítésére, akkor vegyétek fel velem a kapcsolatot, telefonon +36/20-352-80-55, vagy e-mail-ben: a brigi.soos@freemail.hu címen és egyeztetett időpontban és helyen személyesen találkozunk.

Kapcsolatunk kezdeteként megbeszéljük a részleteket - az esküvő időpontját, a fotózandó eseményeket, pontos menetet, egyéni kívánságokat és ezek alapján a pontos árat – és szerződésben rögzítjük. Mivel az esküvőkre gyakran hónapokkal előre kötjük a szerződést és arra a napra más munkát nem vállalok el, ezért a megrendelés nagyságától függő összegű foglalót kérek.

Itt van lehetőség, hogy esküvői referencia anyagomat papírképek formájában is megtekintsétek.

A személyes kapcsolatot kezdettől fogva nagyon fontosnak tartom, így tudjuk megismerni egymást, hiszen minden személy (minden pár) más egyéniség, karakter, ami befolyásolja az esküvői fotózás eredményességét. Különösen a beállított képek esetére gondolok, amit a fotózás helyszínének kiválasztásánál is érdemes figyelembe venni.

Tapasztalataim alapján tudom, hogy sokan nem szeretik, ha fényképezik, ezért is fontos a kölcsönös bizalom kialakítása és igyekszem a munkámat nem zavaróan, de egy fontos részletről sem lemaradva végezni.

Az esküvőt természetesen nem szabad a fotózásnak alárendelni, de érdemes egy-két szempontot figyelembe venni, különösen a beállított képek elkészítésénél.

 

ELJEGYZÉSI FOTÓZÁS - Engagement session

Az esküvő előtti fotózásról megoszlanak a vélemények. Vannak olyan párok, akik egyértelműen kérik ezt, én szívesen megcsinálom. Az esküvő előtt pár héttel készítem ezt a sorozatot a párokról. Egy felszabadult, jó hangulatú fotózásról van itt szó, megismerjük egymást ill. én a ti stílusotokat, hogy az esküvő napján még lazábban, természetesebb esküvői képek készülhessenek. Egy más jellegű, jó emlék marad az eljegyzési időszakról az esküvőt megelőzően.

 

KÉSZÜLŐDÉS, LÁNYKIKÉRÉS

Sok párnak (főleg menyasszonynak) fontos, hogy a nagy nap már a legelejétől meg legyen örökítve. A menyasszonyok készülődése, ahogyan felkerül rájuk a gyönyörű ruha, ahogyan elkészül a gyönyörű hajuk, a szép smink, stb. …

Ezután szokás a lánykikérés, ahol a vendégsereg egy része is jelen van, az érzelmesebb pillanatok is jók, ha majd az albumba tudnak kerülni.

 

BEÁLLÍTOTT KÉPEK

Egyedi, igényes fényképekhez elengedhetetlen az elegendő idő és a megfelelő fotózási helyszín kiválasztása. Az egyik jó választás, maga az esküvői szertartás előtti hely (kert, park,… ) és erre kb. 2 órát kell szánni.

Előfordul, hogy szűk az időbeosztás, akkor ezt az esküvői szertartás(ok) után és a vacsora előtt szoktam megoldani. A fotózásra szánt 1-2 óra nagyon gyorsan elrepül, ahol általában ilyen helyszíni fotózásnál több száz kép készül, ebből kerülnek válogatásra a legjobban sikerültek.

A külső kiválasztott helyszínen kifejezetten sok képet szoktam készíteni (klasszikus beállítások, modern, vicces,…) , de előnyben részesítem az „elkapott” pillanatokat, mert nagyon szoktak örülni ezeknek a riportjellegű képeknek a párok és a hozzátartozók is.

A fotózás helyszínének kiválasztási szempontjai:

  • ma már a legnagyobb igény a szabadban való fotózásra van (én is ezt ajánlom), amit érdemes az esküvő helyszínéhez közel megválasztani. Zárt helyszínről is érdemes gondoskodni esős idő esetére.
  • célszerű olyan helyre tervezni, ahol van árnyék, dekoratív háttér (fák, kőfalak, kilátás,...). A nyílt, tűző napos helyek nem alkalmasak.
  • időben ki kell választani, hiszen vannak helyszínek, ahol a fotózási engedélyt kell kérni, ill. a helyszínt lefoglalni és ennek díját befizetni.

 

SZERTARTÁSOK FOTÓZÁSA, CSOPORTKÉPEK KÉSZÍTÉSE

(Egyházi, illetve a Polgári esküvő)

Az esküvői ceremóniák alkalmával igyekszem minden fontos pillanatot a maga hangulatában megörökíteni, hiszen megismételhetetlen pillanatok és a páron kívül természetesen a kedves rokonságról, barátokról egyaránt készítek képeket.

Az események fotózása riport jellegű, adott körülmények között, amelyeknek a megfelelő technikával is igyekszem megfelelni.

A fotózás biztos sikere érdekében a párokkal mindig megbeszéljük, hogy a legfontosabb eseménynél, mint gyűrűfelhúzás, a csók,… ne siessenek.

A esküvői szertartások után a legjobb elkészíteni a csoportképeket, illetve a hozzátartozókkal, barátokkal a kisebb csoportképeket.

 

VACSORA, LAKODALOM

Sokan úgy gondolják, hogy ennek a fotózását már rábízzák az ismerősökre, akik úgyis készítenek rengeteg képet. Szerintem az esküvő végét sem szabad kihagyni a profi fotózásból. Ilyenkor felszabadultabb a pár, következhet a tánc, torta felvágás és egyéb megismételhetetlen pillanatok,melyek ugyanolyan magas színvonalon maradjanak meg emlékként, komplettként. Ez még a tapasztalt fotósnak is kihívás, a fények, gyors mozgások, ….

 

KÉPEK KIVÁLASZTÁSA, UTÓMUNKA, RETUSÁLÁS

A több eseményt megörökítő esküvői fényképek - akár 12-14 órás - fotózás során 900-1500 kép is készül, ebből válogatom ki a legjobbakat, amelyek ezután gondos utómunkában részesülnek.

Az esküvő napjától az átadásig általában 20-25 munkanapra van szükség, mert a fotósnak ilyenkor kezdődik még egy igazán tartalmas munka, a megrendeléskor erre kevesen gondolnak.

Az elkészült fényképeket digitális utómunkának vetem alá, hiszen az esküvőn készült fotók még csak nyersanyagok. A kép hosszú órák munkája után nyeri el a végső formáját, akár képkivágás, fény, perspektíva korrekció, színhelyesség, stb. Minden szempontból tökéletes kép is igényel még utómunkát, főleg az esküvői fotózásnál.

 

KÉPEK ÁTADÁSA

  • Csomagválasztástól függően, általában 20 munkanap, az esküvő napjától számítva.
  • Az összes jó fényképet DVD-n adom át, digitális utómunkával, TELJES NAGY FELBONTÁSBAN, JPEG formátumban, amiből utólag is előhívathattok bármekkora méretben, bármennyi darabot. Az átadott fotókra nem teszek vízjelet, szabadon másolhatóak és előhívhatóak.
  • Lehetőség van az esküvőn készült képek megtekintésére WEBGALÉRIÁMBAN, amely a jó módja annak, hogy a távolabb élő vendégek is láthassák minél hamarabb a legjobb fotókat.

 

PLUSZ SZOLGÁLTATÁSOK AZ ESKÜVŐI KÉPEKBŐL

  • Papírkép formájában 9x13-tól  A3-as méretig nagyítása
  • Fekete-fehér vagy régies hatást idéző barnított színű fényképek készítése
  • Extra effektek készítése képen belül v. több képből, fotómontázs készítése
  • Zenés slideshow a képekből időtartam megbeszélés alapján


Célom, hogy az elkészült képeket nézegetve, mindenkit elégedettség töltsön el, ettől válik teljessé a munkám.